boeken 5

boek_frontDe magie van het IJ – Panorama Amsterdam Noord (2015) gaat over de grote veranderingen in Amsterdam Noord, en over de diepe geschiedenis ervan. Het voormalige gemeentehuisje van Nieuwendam, waar Aafke Steenhuis woont, is een huis met een lange en rijke historie. Het huis heeft veel gezien en meegemaakt: zeilschepen, sloepen, stoomboten, binnenvaartschepen en cruiseschepen die in de loop van de tijd op het IJ voorbijvoeren, de komst van elektriciteit en waterleiding, de armoede en de voedselverstrekking tijdens de Eerste Wereldoorlog, de overstroming van Waterland in 1916, de heftige discussies in die tijd over aansluiting bij Amsterdam. Maar ook: Waterland als een trog uit de IJstijd, de geschiedenis van het Oer IJ en het IJ, de ontginning van het veen van Waterland, de inkrimping van de bodem, de bouw van dijken, de vele overstromingen, zoals de dramatische overstroming van 1916. Middelpunt van alle verhalen is het IJ, de brede waterstroom tussen de stad Amsterdam en het stadsdeel Amsterdam Noord. Al eeuwenlang hebben de bewoners van beide oevers hun bestaan en hun welvaart aan het IJ te danken.
Uitgegeven door Philip Elchers, www.philipelchers.nl, 25 euro

 

de-eemsDe Eems – Een stroom van beelden (2014) is een prachtig uitgevoerd boek met 33 tekeningen van de Eems. Daarbij informatieve en dichterlijke teksten die op de beelden betrekking hebben. Met een voorwoord van journalist Max Arian over de achtergronden van het werk. Het is uitgegeven door uitgeverij Philip Elchers in Groningen, en is daar ook te bestellen:
www.philipelchers.nl; Oude Boteringestraat 41, 9712 GD Groningen. Tel.050- 5775574.

 

 

boek_winterWinter in Waterland; Een schaatshooglied (2012) is een lang prozagedicht, met veel gekleurde tekeningen en zwart-wit-krijttekeningen, over een schaatstocht langs de Waterlandse dorpen ten noorden van Amsterdam. Tegelijk is het schaatsverhaal een tocht door het leven en door de liefde.
Het boek, formaat 23 x23 cm, heeft 48 pagina’s, en is rijk geïllustreerd met tekeningen van Aafke Steenhuis. Het is erg mooi uitgegeven door uitgeverij Philip Elchers in Groningen. Het kost 19,50 euro en is via deze link te bestellen!