projecten

Onderweg

Begin 2018 is het boek Onderweg verschenen, met drie verhalen van Jan Joost Teunissen en veel tekeningen van Aafke Steenhuis.

Wie ben je? Zelfportretten en dagboeken

Eind 2017 is verschenen bij uitgeverij Philip Elchers: Wie ben je? Zelfportretten en dagboeken.  (www.philipelchers.nl). Sinds haar negende houdt Aafke Steenhuis een dagboek bij, en vanaf haar tiende tekent ze veel, waaronder zelfportretten. Het boek is een selectie uit zelfportretten en dagboeken, vanaf haar kindertijd tot nu toe, en nodigt uit tot nadenken over jezelf. Wie ben je? Wat voor leven heb je?

De magie van het IJ – Panorama Amsterdam Noord

is verschenen bij uitgever Philip Elchers, Oude Boteringestraat 41 in Groningen. (www.philipelchers.nl, via deze website is het boek te bestellen). Het boek gaat over de historie en het huidige leven in Amsterdam Noord en het omringende, prachtige Waterland. Aafke beschrijft de grote overstroming van 1916, die Waterland onder water zette en die leidde tot de Afsluitdijk in 1932, de kolonisering van het veengebied in de Middeleeuwen, de Romeinen die hier langs voeren rond de jaartelling, de invloed van de IJstijden, de vulkaan bij Tessel. Middelpunt van de verhalen is het IJ, de brede waterstroom tussen de stad Amsterdam en het stadsdeel Amsterdam Noord. Lang was Noord een verguisd gebied, nu wordt het nieuwsgierig en verwachtingsvol herontdekt. Het stadsdeel blijkt verrassend afwisselend te zijn, en erg in trek. Het boek is prachtig vormgegeven en is geïllustreerd met veel tekeningen van Aafke Steenhuis, en historische kaarten. Het boek kost 27.50 euro.

De Eems. Een stroom van beelden

Aafke Steenhuis heeft in 2014 De Eems, Een stroom van beelden gepubliceerd. Het zijn ruim dertig beelden van de Eems, met daarbij korte informatieve en lyrische teksten die op de afgebeelde Eems-schilderijen betrekking hebben. Het boek is, met groot formaat en mooi vormgegeven, uitgegeven door uitgeverij Philip Elchers in Groningen, www.philipelchers.nl. Het kost 25 euro. Het is ook bij Aafke Steenhuis thuis te koop, Nieuwendammerdijk 421 in Amsterdam-Noord.

Het boek Het lied van de Eems, uitgeverij Contact (2011), heeft de vijfde druk

Hierbij een link naar het filmpje, dat TVNoord maakte over Het lied van de Eems. zie filmpje hier

Het witte goud
Over haar boek Windjammers in Delfzijl is door de filmgroep Beeldlijn in Groningen een documentaire gemaakt voor TVNoord, met de titel Het witte goud. De film is uitgezonden door TVNoord, Andere Tijden van de NOS, en op festivals, en is als DVD te bestellen bij Stichting Beeldlijn, Postbus 41132, 9701 CC Groningen, Coördinator Lejo Siepe, tel: 06-24641940, info@stichtingbeeldlijn.nl.

Boek Winter in Waterland
Eind 2012 is uitgekomen het boek Winter in Waterland, Een schaatshooglied, bij uitgever Philip Elchers, Oude Boteringestraat 41 in Groningen. Het is een prachtig vormgegeven boek, met een lang, episch gedicht over het wonder van schaatsen, leven en liefde; geillustreerd met eigen aquareltekeningen en zwart-wit-krijttekeningen. Te bestellen via www.philipelchers.nl

De grote, wilde vaart
Al sinds 2013 werken Aafke Steenhuis en Jan Joost Teunissen aan een groot project: De grote, wilde vaart. Wereldhandel en globalisering. Het resulteert in een boek, schilderijen, een reeks exposities, filmpjes en lezingen.