Stenen en stemmen van Wittewierum (uitg.Stichting Oude Groninger Kerken, 2006) is een verhaal over de rijke geschiedenis van Wittewierum, een klein dorpje tussen Groningen en Appingedam. In de dertiende eeuw schreven de abten van het klooster Bloemhof in Wittewierum, Emo en Menko, over de gebeurtenissen van hun tijd: overstromingen, dijkdoorbraken, veepest, buitenlandse reizen en de kruistochten tegen de Moslims in Zuid-Spanje en in het Heilige Land. In de zestiende eeuw schrijft jonker Johan Rengers van Ten Post opnieuw een kroniek over zijn tijd. Het boekje bevat illustraties van Aafke Steenhuis.
Windjammers in Delfzijl (Uitg. Godert Walter, Groningen, 2003) beschrijft de route van de chilisalpeter in het begin van de twintigste eeuw. Chilisalpeter is een soort zout uit de Atacamawoestijn in Noord-Chili, dat diende om de woeste en armetierige gronden van Europa in vruchtbare akkers te veranderen. De schrijfster reist door de woestijn, bezoekt oude salpetermijnen en spookdorpen, wandelt door de havenstad Iquique, zeilt met een voormalig salpeterschip, de Kruzenshtern, over de Atalantische Oceaan en de Noordzee om uiteindelijk in de haven van Delfzijl aan te komen, vroeger een belangrijke salpeterhaven. Een onbekende en avontuurlijke geschiedenis in beeld gebracht.
Ook in het Spaans uitgegeven: La travesia del salitre chileno; De la pampa a las tierras holandeses. Uitgeverij LOM in Santiago, Chili.
Stemmen van Groninger dijken (Uitg.Contact, Amsterdam, 2001, zevende druk 2006). Aafke Steenhuis, die vrijwel haar hele leven op dijken heeft gewoond, schrijft over de slaperdijken in het noorden van de provincie Groningen. Sommige dijken liggen daar al duizend jaar, sommige dorpen tweeduizend jaar. De schrijfster vertelt over de monniken die de dijken bouwden en praat met boeren, vissers, sluiswachters, kunstenaars, dichters en landarbeiders die er nu wonen. Ze brengt een van de oudste en mooiste landschappen van Europa in beeld.
De pocket-editie van Stemmen van Groninger Dijken, Uitg. Contact-Pandora, 10e druk, 2008.
Midden in de wereld.(Bibliotheekcentrale Groningen, 2000) Bundel verhalen en Groningstalige gedichten die grotendeels zich afspelen in de buurt van Delfzijl. Een paar versregels: Van gemis, as klaai, wat moaken. n Taiken. n Zin dij der nog nait was. Wat ik moakt heb voert mie wieder.