projecten

Wie ben je? Zelfportretten en dagboeken

Zojuist is verschenen bij uitgeverij Philip Elchers: Wie ben je? Zelfportretten en dagboeken.  (www.philipelchers.nl). Sinds haar negende houdt Aafke Steenhuis een dagboek bij, en vanaf haar tiende tekent ze veel, waaronder zelfportretten. Het boek is een selectie uit zelfportretten en dagboeken, vanaf haar kindertijd tot nu toe, en nodigt uit tot nadenken over jezelf? Wie ben je? Wat voor leven heb je? Er zijn verschillende presentatie sin het land.

Facetten, Zaandijk

Op 11 en 12 november 2017 viert Facetten, de altijd verrassende organisatie voor multi-kunst van altvioliste en organisator Julia Barnes, zijn 15-jarig jubileum. Dat gebeurt  in het sfeervolle oude Weefhuis, Lagedijk 39, in  Zaandijk. Het jubileumfestival is gewijd aan vroege gedichten van de Ierse schrijver James Joyce: Pomes Penyeach. Tijdens het festival zijn er muziekoptredens: Julia Barnes heeft deze gedichten op muziek gezet. Ook is er een expositie van heel uiteenlopende beeldende kunst. Daar doen veel kunstenaars aan mee, onder hen Aafke Steenhuis. Alle kunstenaars is gevraagd een kunstwerk te maken op een van die vroege gedichten van Joyce. Aafke Steenhuis maakte tekeningen van koeien, naar aanleiding van het gedicht Tilly. Het hele project wordt begeleid door een boek. Zie: www.juliaviola.com/author/julia

Boekwinkel Over het Water, Amsterdam Noord

Op vrijdagmiddag 17 november, van 16 tot 18 uur, wordt Wie ben je? gepresenteerd in de mooie boekhandel Over het Water, Van der Pekstraat 69 in Amsterdam Noord. Boekhandelaar Lot Douze interviewt Aafke over schrijvende vrouwen. Gitaarmuziek van Jan Joost Teunissen, borrel.

Galerie Overstroom, Amsterdam

Op 25 november om 5 uur opent de tentoonstelling Wie ben je? Zelfportretten van Aafke Steenhuis, in Galerie Overstroom, Entrepotdok 33, 1018 AD Amsterdam. Het zijn heel uiteenlopende tekeningen over een lange periode. Feestelijke opening door schilder Hetty van der Linden, een verhaal van Aafke Steenhuis over schrijven en tekenen, muziek van Jan Joost Teunissen, boekverkoop en borrel. Tot 11 december.

Cultureel Centrum het Fijnhout, in Amsterdam West

Op zondagmiddag 14 januari om 3 uur is er een middag in Cultureel Centrum Het Fijnhout, Lootstraat   in Amsterdam Oud West, over dagboeken. Aafke Steenhuis wordt geinterviewd over haar nieuwe boek Wie ben je? Dagboeken en zelfportretten.

Galerie Forma Aktua, Groningen

Op zondagmiddag  28 januari 2018 om 4 uur opent de tentoonstelling Drie vrouwen in Galerie Forma Aktua, Nieuwstad 10, 9711 JP, Groningen, info@forma-aktua.nl. 
Aafke Steenhuis laat haar zelfportretten zien, die deels ook voorkomen in haar nieuwe boek Wie ben je? De opening wordt gedaan door de bijzondere Groninger uitgever en vormgever Flip Ekkers van uitgeverij www.philipelchers.nl. 

Lezing in de bibliotheek van Buitenveldert, Amsterdam

Op 1 februari 2018 houdt Aafke Steenhuis een verhaal over Wie ben je? in de bibliotheek van Buitenveldert. Tegelijk worden op een groot scherm beelden vertoond van haar zelfportretten.

Lezing over schilderen en schrijven in Groningen

Op 18 februari 2018 om 3 uur ‘s middags houdt Aafke Steenhuis in Galerie Forma Aktua, Nieuwstad 10 in Groningen een lezing over schrijven en schilderen naast en door elkaar, naar aanleiding van haar nieuwe boek Wie ben je? Dagboeken en zelfportretten. Op een groot scherm worden tekeningen vertoond.

De grote, wilde vaart

is een gezamenlijk project van Aafke Steenhuis en Jan Joost Teunissen. Het schrijverspaar reist naar grote havens in de hele wereld, beschrijft havensteden, brengt de wereldhandel in kaart en analyseert de ontwikkelingen in de scheepvaart. Daarbij komen kaarten en tekeningen van de havens. Het project neemt enkele jaren in beslag. Resultaat zullen zijn: een boek, films, tekeningen, exposities, presentaties, lezingen.

De magie van het IJ – Panorama Amsterdam Noord

is verschenen bij uitgever Philip Elchers, Oude Boteringestraat 41 in Groningen. (www.philipelchers.nl, via deze website is het boek te bestellen). Het boek gaat over de historie en het huidige leven in Amsterdam Noord en het omringende, prachtige Waterland. Aafke beschrijft de grote overstroming van 1916, die Waterland onder water zette en die leidde tot de Afsluitdijk in 1932, de kolonisering van het veengebied in de Middeleeuwen, de Romeinen die hier langs voeren rond de jaartelling, de invloed van de IJstijden, de vulkaan bij Tessel. Middelpunt van de verhalen is het IJ, de brede waterstroom tussen de stad Amsterdam en het stadsdeel Amsterdam Noord. Lang was Noord een verguisd gebied, nu wordt het nieuwsgierig en verwachtingsvol herontdekt. Het stadsdeel blijkt verrassend afwisselend te zijn, en erg in trek. Het boek is prachtig vormgegeven en is geïllustreerd met veel tekeningen van Aafke Steenhuis, en historische kaarten. Het boek kost 25 euro.

De Eems. Een stroom van beelden

Aafke Steenhuis heeft in 2014 De Eems, Een stroom van beelden gepubliceerd. Het zijn ruim dertig beelden van de Eems, met daarbij korte informatieve en lyrische teksten die op de afgebeelde Eems-schilderijen betrekking hebben. Het boek is, met groot formaat en mooi vormgegeven, uitgegeven door uitgeverij Philip Elchers in Groningen, www.philipelchers.nl. Het kost 25 euro. Het is ook bij Aafke Steenhuis thuis te koop, Nieuwendammerdijk 421 in Amsterdam-Noord.

Het boek Het lied van de Eems, uitgeverij Contact (2011), heeft de vijfde druk

Hierbij een link naar het filmpje, dat TVNoord maakte over Het lied van de Eems. zie filmpje hier

Het witte goud
Over haar boek Windjammers in Delfzijl is door de filmgroep Beeldlijn in Groningen een documentaire gemaakt voor TVNoord, met de titel Het witte goud. De film is uitgezonden door TVNoord, Andere Tijden van de NOS, en op festivals, en is als DVD te bestellen bij Stichting Beeldlijn, Postbus 41132, 9701 CC Groningen, Coördinator Lejo Siepe, tel: 06-24641940, info@stichtingbeeldlijn.nl.

Boek Winter in Waterland
Eind 2012 is uitgekomen het boek Winter in Waterland, Een schaatshooglied, bij uitgever Philip Elchers, Oude Boteringestraat 41 in Groningen. Het is een prachtig vormgegeven boek, met een lang, episch gedicht over het wonder van schaatsen, leven en liefde; geillustreerd met eigen aquareltekeningen en zwart-wit-krijttekeningen. Te bestellen via www.philipelchers.nl